Foto van project: SmartStore

INTEGRATED SMART SYSTEMS

SmartStore

Op deze pagina van mijn designportfolio deel ik een project die technisch goed uitgewerkt is als maquette. Tijdens de module Integrated Smart Systems heb ik de kans gekregen, om samen met mijn groep, een technisch systeem fysiek beleefbaar te maken.

Dit is een groepsproject van een team van zes eerste jaars studenten, ik hield me vooral bezig met technische aspecten van de maquette. Daarnaast heb ik wat kunnen experimenteren met 3D-printen.

De duur van het project was vijf weken en als kickoff waren we te gast bij de opdrachtgevers van TU Delft.

De opdracht

De focus van deze module was om een slim systeem te ontwikkelen dat geïmplementeerd kon worden in bestaande systemen, met als voorwaarde dat het een specifiek probleem aanpakt. In dit geval betekent ‘slim’ dat verschillende componenten binnen het systeem met elkaar communiceren om de efficiëntie te verbeteren.

Onze groep koos voor de kledingindustrie. Dit kwam tot stand door een frustratie, binnen de groep, over de diversiteit aan maten binnen de kledingmarkt. Verschillende merken hanteren verschillende maatvoeringen, zelfs wanneer zij dezelfde maataanduidingen gebruiken.

Naast deze maatgerelateerde uitdaging, speelt ook de milieubelasting van de kledingindustrie een belangrijke rol. Dit zorgt voor een probleem op maatschappelijk niveau en dus een uitstekend thema om een slim systeem voor te ontwikkelen.

De kledingwinkel van de toekomst

De SmartStore is een concept dat het koopproces van kleding op een andere manier benadert. Het passen van kleding kan voor klanten een vervelende ervaring zijn, waar ze vaak geen zin in hebben. Bovendien wordt er veel dameskleding weggegooid vanwege make-up vlekken die ontstaan tijdens het passen. Als derde probleem wordt er vaak online twee verschillende maten besteld, waarbij één maat wordt teruggestuurd en vaak vernietigd wordt.

Deze processen dragen bij aan aanzienlijke milieuvervuiling, iets wat de SmartStore wil verminderen. Dankzij de slimme functies van onze kledingwinkel kunnen klanten een koopervaring beleven met minimaal fysiek contact met de kleding en een eenvoudig en snel aankoopproces.

Het slimme aankoopproces

Bij binnenkomst wordt de lengte van de klant gemeten met een sensor, wat dient als ankermeting van het proces. Vervolgens krijgt de klant op een display de vraag of ze gebruik willen maken van de slimme functies. Als het ja is, kunnen ze doorlopen naar de slimme spiegel.

De slimme spiegel meet alle afmetingen van de klant, waardoor precies kan worden bepaald welke kleding past. De ankermeting aan het begin zorgt ervoor dat de spiegel een referentiepunt heeft om alle dimensies te berekenen. Zodra dit is voltooid, kunnen klanten door verschillende kledingstukken swipen en zien hoe deze hen staan in de spiegel.

Als een klant een kledingstuk heeft gevonden, dan wordt de klant met één druk op de knop geleid naar het kledingrek waar het gekozen item hangt, waarna het kan worden gekocht.

Mijn bijdrage aan de SmartStore

Mijn verantwoordelijkheid lag vooral op het technische gebied van de maquette en het 3D-printen van onderdelen, zoals eerder besproken. Tijdens deze module hebben we kennis gemaakt met een Arduino board (een klein board met programmeerbare elektronica) op WiFi. Deze Arduino kon verbonden worden met WiFi en op die manier gegevens ophalen en versturen op het internet, door middel van een API-key.

Wij hebben deze tool ook daadwerkelijk ingezet voor de SmartStore en de werking hiervan nam ik als mijn verantwoordelijkheid. De meest rechter twee ingangspoortjes, die ik overigens 3D-geprint heb, bevatten beide afstandsensoren. Ik heb deze sensoren omgecodeerd zodat ze binaire signalen afgeven (waarde 0 of 1).

Deze sensoren detecteren vervolgens of er iemand door het poortje heen loopt. Als dit zo is, dan wordt een signaal van waarde 1 verstuurd en veranderd de display op de laptop die we gebruikte. Op die manier kan de gebruiker op de display aangeven of er gebruik gemaakt wilt worden van de slimme functies.

3D Poortje
Display

Maker Fair Delft 2023

Enkele projecten tijdens deze module kregen de kans om zich te presenteren tijdens de tweede editie van Maker Fair Delft. Ons project was er één van en we hebben deze kans met beide handen aangegrepen.

Helaas was ik zelf het weekend van 13 en 14 mei niet beschikbaar om dit evenement mee te mogen maken en ons project te vertegenwoordigen. Een aantal van mijn groepsgenoten gelukkig wel.

Het is een eer om aan een project gewerkt te hebben die uiteindelijk op een evenement zoals de Maker Fair Delft komt te staan.

hiddevanhassel@ziggo.nl